vrijdag, februari 06, 2004

Justitie en providers onderzoeken aanpak strafbaar materiaal

De NLIP, branchevereniging van Nederlandse internetproviders, heeft daarom samen met het Ministerie van Justitie het initiatief genomen om de haalbaarheid van een zogenaamd 'Notice and Take Down-systeem te onderzoeken ter bestrijding van de verspreiding van kinderporno, discriminerende uitingen en andere illegale en onrechtmatige informatie via internet.

Een Notice and Take Down-systeem is gebaseerd op één centraal systeem waar meldingen van illegaal materiaal kunnen worden gedaan. Deze meldingen zullen vervolgens worden beoordeeld en zonodig overgedragen aan politie en justitie. Ook zal de betreffende ISP­ na de beoordeling een bericht kunnen krijgen dat er sprake is van illegaal materiaal en dat het materiaal verwijderd moet worden.

Het systeem kan naar verwachting van de initiatiefnemers de afhandeling van meldingen stroomlijnen, handhavingsmogelijkheden verbeteren, het justitiële apparaat ontlasten en duidelijkheid creëren over de aansprakelijkheidspositie van internetproviders. Daarnaast kan het system een rol spelen bij het bewaken van de belangen van auteursrechthebbenden.

Rond de zomer moeten de eerste resultaten van het onderzoek bekend zijn, zodat op basis van duidelijkheid over de randvoorwaarden en haalbaarheid een besluit kan worden genomen over de invoering. (jwy)