maandag, februari 02, 2004

Systeembeheerders worden doelwit criminelen

Criminelen proberen volgens het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) steeds vaker in bedrijfsnetwerken in te breken door systeembeheerders om te kopen of te bedreigen. Aanwijzingen dat dit al op grote schaal gebeurt, zijn er echter nog niet.

Volgens Pascal Hetzscholdt, beleidsadviseur bij de Dienst Nationale Recherche Informatie van het KLPD, hebben vooral multinationals, waaronder banken en verzekeraars, al te maken gehad met infiltratie van systemen na omkoping of bedreiging van systeembeheerders. Het KLPD vreest dat ook in Nederland systemen doelwit van criminelen zullen worden. Hetzscholdt baseert zich op een aantal recente rapporten van Europol en KLPD-onderzoekster Jessica van der Werf, die nog niet voor publicatie zijn vrijgegeven.

Buiten de KLPD is geen bevestiging te vinden van de trend die de KLPD signaleert. Marie-José Jamin van de Netwerkgebruikersgroep Nederland (NGN) zegt wel van het Europol-onderzoek te hebben gehoord. Voor zover haar informatie strekt, meldt dat onderzoek onder andere gevallen van dit soort criminaliteit bij een overheidsinstelling in Frankrijk en bij een groot bedrijf in Duitsland. “In NGN-kring zijn echter geen voorvallen in Nederland bekend”, aldus Jamin. Zij zegt wel dat de NGN een meldpunt gaat opzetten waarin systeembeheerders het anoniem kunnen melden als ze doelwit zijn geworden van criminelen. (jli/jwy)