maandag, februari 02, 2004

Weer kwart miljoen voor ‘hoofd’ van MyDoom-makers

Den Haag, 8.59 uur - Microsoft heeft een beloning van 250 duizend dollar uitgeloofd voor de tip die leidt naar de makers van het MyDoom.B-virus dat op dit moment rondwaart over internet. Het bedrijf volgt daarmee de SCO Group die eerder deze week ook al een dergelijk bedrag zette op het hoofd van de makers van de eerste MyDoom-versie. Het virus verspreidt zich razendsnel via e-mail en muziekuitwisseldiensten als KaZaA

Microsoft stelde in november een fonds van in totaal 5 miljoen dollar in voor dergelijke beloningen. De softwaremaker werkt in dit programma samen met de FBI, de binnenlandse veiligheidsdienst, Interpol en verschillende makers van antivirusprogramma’s. Microsoft heeft extra veel last van MyDoom.B, omdat het virus de toegang blokkeert tot sites waarop het bedrijf gebruikers van zijn besturingssystemen en softwarepakketen beveiligings-updates laat ophalen. Ook ontzegt het virus de toegang tot de update-sites van verschillende antivirus-pakketten.

MyDoom.B is geprogrammeerd om uiteindelijk op 1 februari een zogeheten ‘denial of service’-aanval uit te voeren op de website van softwaremaker SCO. MyDoom.B richt zich op een DDoS-aanval tegen Microsoft op 3 februari. (tdo)