dinsdag, februari 03, 2004

Hacker krijgt 200 uur dienstverlening opgelegd na inbraak overheidslab

Misbruik van opslagruimte en bandbreedte
De jonge Britse eerstejaars student Joseph McElroy hoeft niet de cel in. Een rechter heeft hem veroordeeld tot 200 uur dienstverlening voor het inbreken in een computernetwerk van een groot Amerikaans overheidslaboratorium, het Fermi National Accelerator Laboratory.

De 19-jarige jongeman gebruikte de opslagruimte en de bandbreedte van het lab-netwerk voor het bewaren van films en muziek die hij van het internet downloadde. De boete van 30.000 euro die de aanklager tegen hem eiste werd door de rechter niet opgelegd, aangezien iedereen volgens hem kon inzien dat McElroy deze nooit zou kunnen betalen.

Toen de Amerikanen in juni 2002 de inbraak van de Engelse student ontdekten, sloegen ze groot alarm. De leiding van het laboratorium dacht aanvankelijk namelijk aan een terroristische aanslag: het gehele computernetwerk ging voor drie dagen uit de lucht. In het laboratorium in Chicago wordt onderzoek gedaan naar hoge energie-deeltjes en kernfysica.

Volgens rechter Andrew Goymer heeft de jongen nooit toegang gehad tot gevoelig materiaal en was hij daar ook in het geheel niet naar op zoek. Goymer waarschuwde echter wel dat een tweede hack-actie hem in de gevangenis zal doen belanden.

Beveiligingsexperts menen echter dat een dergelijke 'zachte' uitspraak hackers een vrijbrief kan geven om servers over te nemen en bandbreedte te stelen.