maandag, februari 02, 2004

Microsoft wapent zich tegen virusaanval

AMSTERDAM - Softwaregigant Microsoft heeft zich naar eigen zeggen goed voorbereid op een aanval door de tweede variant van het computervirus Mydoom. Computers die zijn besmet met Mydoom.B proberen vanaf dinsdag verbinding te maken met de internetpagina van Microsoft. Zondag bezweek de website van softwareproducent SCO onder de drukte die de eerste en meeste agressieve variant van Mydoom veroorzaakte.

Beveiligingsexpert De Jonge van Microsoft Nederland kan niet garanderen dat het domein microsoft.com bereikbaar blijft, maar zegt dat maatregelen zijn getroffen. "Onze internetpagina is een veelgekozen doelwit. Om aanvallen als deze op te vangen staat de site werelwijd op heel veel verschillende computers." Ook de aanval van Mydoom.B begint vanuit de vroegste tijdzones.

Computerbeveiliger Symantec zegt dat de aanval van Mydoom.B vergeleken met de eerste variant vrijwel niets voorstelt. "Veel minder computers zijn geïnfecteerd met de tweede variant van het virus", aldus een woordvoerder.

De internetpagina van SCO was maandag nog steeds vrijwel onbereikbaar. Een woordvoerder van de Nederlandse afdeling van het softwarehuis sluit niet uit dat sco.com nog dagen uit de lucht is. Het virus blijft tot en met 12 februari actief. In de nacht van zondag op maandag heeft het bedrijf een alternatieve pagina op een ander adres gezet.

SCO en Microsoft hebben elk een beloning van een kwart miljoen dollar uitgeloofd voor de tip die leidt naar de makers van de virussen.