zondag, februari 01, 2004

Website SCO onbereikbaar door Mydoom

RIJSWIJK - Het computervirus Mydoom, dat is geprogrammeerd om een aanval uit te voeren op de website van softwareproducent SCO, lijkt te hebben toegeslagen. De internetpagina van SCO was zondagochtend onbereikbaar.

Volgens een woordvoerder van computerbeveiliger Symantec geeft nieuw ontdekte informatie in het virus aan dat de aanval zondagmiddag even na 17.00 uur zijn piek bereikt. Mydoom opende zaterdagmiddag de aanval op de softwareproducent. Tienduizenden geïnfecteerde computers wereldwijd zoeken verbinding met de website van SCO.

Mydoom voert een zogeheten 'denial of service'- aanval uit. Hierbij worden vanaf een groot aantal computers valse verzoeken om informatie verstuurd naar een website. Dit maakt de internetpagina's onbereikbaar voor bezoekers.

Mydoom vermenigvuldigt zich momenteel wereldwijd razendsnel via het e-mailverkeer. Volgens computerbeveiliger Network Associates is een op de tien e-mails besmet. Het wormvirus kan zich ook verspreiden via uitruilprogramma's op internet als Kazaa. In Nederland veroorzaakt Mydoom voornamelijk overlast en vertraagt het e-mailverkeer.

SCO looft 250.000 dollar uit voor informatie die leidt tot de arrestatie van de maker van het virus