woensdag, januari 28, 2004

Amnesty: China arresteert internetgebruikers

LONDEN - De Chinese regering treedt steeds harder op tegen gebruikers van internet die informatie downloaden of via het world-wide-web hun mening ventileren. Sinds november 2002 heeft China al zeker 54 mensen gearresteerd. Dat zei de mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag in Londen.

Volgens de organisatie is dat een toename van 60 procent sinds eind 2002. Daarnaast zit er volgens Amnesty een onbekend aantal mensen zonder vorm van proces vast op de beschuldiging via internet informatie te hebben verspreid over de longziekte SARS. Ook zijn mensen gearresteerd die online een petitie hebben getekend waarin wordt opgeroepen tot democratische hervormingen. Vier leden van de religieuze sekte Falun Gong zijn in gevangenschap overleden, nadat ze beschuldigd waren van illegale internet-activiteiten.

Amnesty roept de Chinese regering op de gevangenen onmiddellijk vrij te laten. Onder de gedetineerden bevinden zich studenten, dissidenten, leraren, advocaten, zakenlieden en voormalige politiefunctionarissen.