dinsdag, januari 27, 2004

Programma voorspelt hackaanvallen

Een nieuw ontwikkeld computerprogramma kan voorspellen wanneer hackers een aanval uitvoeren. Computervirussen en wormen kunnen zich in een paar uur razendsnel over de wereld verspreiden. Firewalls en virusscanners zijn bij deze snelle nieuwe virussen kansloos, want deze werken alleen als ze code kunnen herkennen. Het Amerikaanse bedrijf Icosystems test een nieuwe techniek in samenwerking met het Amerikaanse legeronderdeel Computer Crimes Investigation Command.
De eerste versie van hun programma zal in staat zijn om te voorspellen wanneer een computer gehackt wordt. Door delen te veranderen van bekende scripts die door hackers worden gebruikt, en deze op een computer los te laten, kan het beveiligingssysteem leren dergelijke aanvallen te herkennen nog voordat hackers er daadwerkelijk gebruik van maken. Een zelfde techniek kan gebruikt worden met computervirussen, meldt New Scientist.
Icosystems zal ook delen uit diverse hackprogramma's met elkaar combineren om complexere aanvallen te kunnen onderzoeken. (CG)