dinsdag, januari 27, 2004

Nieuwe supersnelle spamworm: Mydoom of Novarg

De nieuwe email-worm 'Mydoom' (volgens Network Associates) of 'Novarg' (zoals Symantec het noemt) is een combinatie van een worm en spamtactieken die virusbestrijders niet eerder zijn tegengekomen. De worm verspreidt zich, zoals gewoonlijk geholpen door onwetendheid van pc-gebruikers, sneller dan recente wormen als 'SoBig', 'Mimail' en 'Nimda'.

De Mydoom- of Novarg-worm veroorzaakt een lawine van emailberichten waardoor emailsystemen vast lopen. Schade aan bestanden of systemen veroorzaakt door het worm is niet geconstateerd.

Mydoom is door de virusbestrijders van Network Associates aangemerkt als grootst mogelijke bedreiging: 'high outbreak'. Er zijn volgens Network Associates bedrijfsemailsystemen die duizend berichten per minuut te verwerken krijgen. De stroom berichten is volgens een woordvoerder van Network Associates verergerd doordat anti-virusprogramma's waarschuwingsberichten genereren.

Meer details over de kernmerken van MyDoom en de mogelijkheden van opsporing en bestrijding van deze worm zijn te vinden op de site van de Waarschuwingsdienst, een onderdeel van het Computer Emergency Response Team van de Nederlandse overheid, Govcert.nl. (cna)