donderdag, augustus 11, 2005

Afluistertechniek voor Skype ontwikkeld

Wie belt met wie?

Amerikaanse onderzoekers werken aan een nieuwe techniek om telefoongesprekken via het internet in de gaten te houden. De afluitertechniek is al met succes getest op Skype.

Onderzoekers van de George Mason Universiteit heben van de Amerikaanse regering een kwart miljoen euro subsidie ontvangen om de techniek verder te verfijnen. De voice-over-ip (voip) tracking software zal ingezet worden in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme.

De techniek is specifiek bedoeld voor peer-to-peer voip-gesprekken die verlopen via een anonimyzing dienst, ook wel eens proxyservice genoemd. Momenteel kunnen twee Skype-gebruikers verhullen dat ze met elkaar praten door gebruik te maken van zo'n dienst.

De conversatie verloopt dan via speciale servers die de identiteit van de internetgebruikers onzichtbaar maakt. Dergelijke diensten worden ondermeer aangeboden door Anonymizer.com en FindNot.com.

Bij voip via peer-to-peernetwerken worden telefoongesprekken, net als ander dataverkeer over internet, in kleine pakketjes verstuurd. Op de computer van de gebelde worden die pakketjes weer in de juiste volgorde gezet.

Verloopt een gesprek via een anoniem netwerk, dan kan de politie weliswaar constateren dat twee verdachten hiervan gebruik maken, maar is het haast onmogelijk te bewijzen dat de verdachten met elkáár praten. Terroristen en criminelen die op die manier een gesprek voeren, kunnen hierdoor niet met elkaar in verband gebracht worden.

De technologie van de George Mason Universiteit geeft aan elk Skype-pakketje een uniek, niet te ontdekken watermerk mee. Op die manier wordt het mogelijk om de bestemming van een pakketje te weten te komen en twee verdachten met elkaar te linken, ook al verloopt het gesprek via een anoniem netwerk.

De techniek staat voorlopig nog in de kinderschoenen. Gesprekken moeten minstens 90 seconden duren en kan enkel de identiteit van de deelnemers aan een gesprek achterhalen. De onderzoekers benadrukken dat de inhoud van de gesprekken ongemoeid wordt gelaten. Met andere woorden: er wordt bekeken wie iets zegt, niet wát men zegt.