vrijdag, juli 08, 2005

Oude virussen zorgen voor de meeste overlast

Vrijdag 8 juli 2005, 13:33 - De inmiddels al weer twee jaar oude wormen Sasser, Slammer en Blaster zijn vandaag de dag nog altijd goed voor 83 procent van het virusverkeer.


De varianten van de Sasser-worm zijn het eerste kwartaal van dit jaar met 50 procent de grootste boosdoener, gevolgd door de afgeleiden van Slammer (29 procent) en Blaster (4 procent). Dit blijkt uit meetgegevens van Internet Security Systems.

Uit dezelfde meetgegevens blijkt dat er in de eerste drie maanden van dit jaar 1024 nieuwe beveiligingslekken en kwetsbaarheden in hard- en software zijn ontdekt.

Volgens de onderzoekers is dit een stijging van 32 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Niet alleen zijn er meer kwetsbaarheden ontdekt, ook duiken er steeds eerder exploits op om die lekken te kunnen misbruiken.
Klik Hier!

"Het rapport geeft goed weer dat traditionele antivirusoplossingen alleen bekende virussen tegenhouden en niet bestand zijn tegen snel verschijnende varianten daarvan", verklaart Jos Nijsen, directeur van de Nederlandse ISS-vestiging.

"Bedrijven doen er goed aan ook te kijken naar preventieve oplossingen die op basis van het gedrag van een virus in quarantaine bepalen of netwerkverkeer wordt doorgelaten of geblokkeerd."