vrijdag, juli 08, 2005

Amerikaanse wifi-hacker voor de rechter

Vrijdag 8 juli 2005, 12:40 - In Florida is een man op gepakt die vanuit zijn auto iets te opvallend aan het inbreken was op het wifi-netwerk van het huis tegenover hem. De rechtszaak tegen de man begint maandag.


De 40-jarige Benjamin Smith liep tegen de lamp toen hij zijn auto voor het huis van Richard Dinon parkeerde. Smith zat met een laptop in zijn sportauto. Dinon voelde op een bepaald ogenblik nattigheid omdat Smith telkens zijn notebook dichtklapte, als Dinon naar het raam liep.

Omdat Dinon bang was dat Smith illegale praktijken via zijn netwerk zou uitvoeren, belde hij de politie. Toen deze arriveerde, werd hij in de kraag gegrepen. Hij bleek toegang te hebben tot het wifi-netwerk van Dinon.

Tegen Smith is een aanklacht ingediend wegens het ongeautoriseerd toegang verschaffen tot een netwerk. Op maandag 11 juli dient de eerste hoorzitting als voorbereiding op de rechtszaak.

Volgens Gartner-analist Ken Dulaney is niet Smith maar Dinon in deze kwestie verwijtbaar. "Hij had zijn wlan-systeem beter moeten beveiligen. Het is zijn eigen schuld dat hij dit zo open liet."