maandag, juli 25, 2005

Hackers richten zich vaker op toepassingen

Den Haag, 8.05 uur - In het tweede kwartaal van dit jaar hebben softwareleveranciers volgens een telling van het Sans Institute 442 nieuwe internetgerelateerde bedreigingen voor computers gemeld en gedicht. Dat was 11 procent meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar, en 20 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2004. De toegenomen bewustwording van het beveiligingsvraagstuk heeft de trendmatige groei van het aantal lekken in software dus nog niet kunnen keren, constateert het instituut.

Het instituut, dat zich specialiseert in beheersvraagstukken, constateert dat de virusschrijvers zich steeds vaker concentreren op toepassingen als iTunes en RealPlayer, hoewel de webbrowsers hun populariteit in deze kringen nog niet verloren hebben. Het baart het instituut zorgen dat overal beveiligingslekken opduiken waar de hackers maar hun aandacht op richten. Als voorbeeld noemt het backupsoftware van Computer Associates en Veritas, die eerder dit jaar patches moesten uitbrengen.

Het Sans Institute constateert tevens dat patchen niet populair is. Veel bedrijven en de meeste thuisgebruikers laten dat achterwege vanwege de tijd en de kosten die ermee gemoeid zijn, en omdat patches nogal eens de werking van voor de gebruiker belangrijke programma's verstoren. (Jelle Wijkstra)