woensdag, augustus 10, 2005

Anti-afluistermobieltjes steeds populairder

Den Haag, 9.18 uur - Steeds meer bedrijven en particulieren willen gebruik maken van anti-afluistermobieltjes. De toestellen zijn vooral in trek om spionage te voorkomen, bericht het Algemeen Dagblad vandaag.

Recherchebureaus, distributeurs en fabrikanten stellen in de krant dat sinds de zogenaamde Cryptophone, een mobieltje dat niet afgeluisterd kan worden, in 2003 op de Nederlandse markt kwam, de vraag alleen maar is toegenomen. Oliemaatschappijen, advocatenkantoren, accountants, handelsbedrijven, maar ook vishandelaren zijn voorbeelden van ondernemingen die interesse hebben getoond in het toestel. Greenpeace is één van de weinige organisaties die niet geheim houdt dat ze gebruik maakt van de anti-afluistertoestellen.

De Cryptophone bestaat uit ten minste twee mobiele telefoons, die alleen met elkáár kunnen communiceren. Het gesprek wordt versleuteld door software. Slechts op de 'eindpunten' is de spraak verstaanbaar.

Bij de introductie van het toestel in 2003 discussieerde de politiek over het al dan niet verbieden van het toestel. Minister Donner van Justitie besloot het gebruik toe te staan. Soortgelijke toestellen als de Cryptophone bestonden al langer, maar waren niet te krijgen voor particulieren en bedrijven. Vooral overheidsdiensten maakten al lange tijd gebruik van beveiligde telefoons. (Ester Schop)