vrijdag, juli 08, 2005

Rechter veroordeelt auteur Sasser-worm

Vrijdag 8 juli 2005, 14:24 - Een Duitse rechter heeft Sven Jaschan veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf vanwege het maken en versturen van de Sasser-worm.


Jaschan is, zoals zijn advocaat ook bepleitte, volgens het jeugdstrafrecht vervolgd omdat hij ten tijde van zijn arrestatie zeventien jaar was. De rechter heeft bij zijn veroordeling ook rekening gehouden met de niet-criminele achtergrond en de sociale omstandigheden van Jaschan.

Jaschan is in vier gevallen schuldig bevonden voor datamanipulatie en in drie gevallen wegens computersabotage. Hij krijgt daarvoor één jaar en negen maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van drie jaar. Wel moet hij dertig uur dienstverlening doen. Tegen de virusmaker was drie jaar voorwaardelijke celstraf en 200 uur dienstverlening geëist.

De inmiddels 19-jarige Jaschan bekende deze week zijn daden voor de rechter. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er 142 bedrijven die een aanklacht hebben ingediend na de virusuitbraak. De totale schade die de worm heeft aangericht wordt geschat op 130.000 euro.

De eerste Sasser-worm werd eind april vorig jaar gesignaleerd. De worm maakte misbruik van het zogenoemde lsass-lek (local security auhtority subsystem service) in Windows, waarvoor Microsoft op 13 april van dat jaar een patch had uitgebracht. De worm besmette honderdduizenden computers waarop de patch nog niet was geïnstalleerd.