woensdag, januari 19, 2005

Worm verstopt in hulpactie tsunami-ramp
Virusschrijvers bereiken nieuw dieptepunt



Virusschrijvers hebben een nieuw dieptepunt bereikt: een worm die zich vermomt als een hulpoproep voor de slachtoffers van de tsunami in Zuidoost-Azië. Dit meldt beveiligingsfirma Sophos.


De worm is te herkennen aan het onderwerp: "Tsunami donation! Please help". Ontvangers van het e-mailbericht worden aangespoord om de bijlage "tsunami.exe" te openen. Als dit gebeurt, verspreidt het virus zich naar andere internetgebruikers.



Het virus kan ook een Denial-of-Service-aanval lanceren tegen een Duitse website voor hackers, waardoor de website onbereikbaar wordt.


"Door mensen voor te spiegelen dat ze de slachtoffers van de vloedgolf kunnen helpen, hebben hackers een nieuw dieptepunt bereikt", verklaarde Graham Cluley van Sophos.


Veel succes heeft de worm voorlopig niet, maar het is niet het eerste virus dat de natuurramp in Zuidoost-Azie misbruikt. Een vroegere worm verspreidde de boodschap dat de tsunami een wraak van God was op "mensen die slechte dingen hadden gedaan op aarde".


Ook oplichters maken gretig gebruik van de ramp in Zuidoost-Azië. Verschillende varianten op de beruchte Nigeriaanse 419-fraude zijn al opgedoken. Deze vorm van mailfraude probeert financiële gegevens te ontfutselen van internetgebruikers, onder het voorwendsel dat grote geldsommen versluisd moeten worden vanuit Afrikaanse landen. Als beloning wordt een percentage van het geld beloofd. Alleen moet de respondent eerst geld opsturen, zogenaamd om de administratieve kosten te dekken.


In een tsunami-variant beweert een doodzieke Thaise zakenman dat hij al zijn familieleden heeft verloren door de vloedgolf. Hij zoekt mensen die enkele miljoenen dollar willen opvragen bij een Europese firma, om vervolgens het geld te verdelen onder goede doelen. "Ik zoek een godvrezend en betrouwbaar iemand die naar Europa wil reizen om het geld te innen," staat er in het frauduleuze bericht te lezen