woensdag, december 15, 2004

FIOD in actie tegen Shareconnector en Releases4U

Door de hcc!magazine redactie

- woensdag 15 december 2004 - Het Team Opsporing Piraterij van de FIOD-ECD heeft dinsdag in Rotterdam de servers van de Nederlandse internetpagina's Shareconnector.com en Releases4U.com in beslag genomen. Volgens de politie maken enkele mensen achter deze sites deel uit van het DVD Europe Team, dat films, veelal voor de officiƫle releasedatum, verspreidde via de sites.

In totaal zijn acht personen aangehouden bij de actie, zij worden verdacht van inbreuk op auteursrechten. Op negen plekken in Nederland zijn computers, servers en administratie in beslag genomen.

De servers van de twee sites huisvesten zelf geen video- of andere bestanden, alleen zogenaamde eDonkey-links. Via deze links kunnen eDonkey- of eMulegebruikers bestanden van goede kwaliteit vinden op het netwerk van eDonkey. De films, muzieknummers of softwareprogramma's worden vervolgens gedownload van andere gebruikers van dit netwerk. Deze bestanden zijn ook via de gewone zoekfunctie van de programma's te vinden. Voor auteursrechtenorganisatie Brein, dat het initiatief tot de aanhoudingsactie nam, 'is het echter duidelijk dat zij (de beheerders van de servers) verantwoordelijkheid dragen voor de illegale verspreiding'.

Volgens Brein past de actie past in een serie strafrechtelijke acties tegen vergelijkbare dienstverleners in Europa en de Verenigde Staten. Brein gaat de mensen achter Shareconnector en Releases4U, maar ook hun provider Mindlab, aansprakelijk stellen voor een schade van enkele miljoenen die het gevolg zou zijn van de inbreuk op auteursrechten. Het is nog niet duidelijk of het Openbaar Ministerie een strafrechtelijke procedure gaat starten.

In maart dit jaar werd een soortgelijke site, Sharereactor.com, door de Zwitserse autoriteiten wegens inbreuk op auteursrechten uit de lucht gehaald. Het onderzoek hiernaar loopt nog.