maandag, januari 03, 2005

FBI besteedt 170 miljoen dollar aan specificaties

Den Haag, 15.43 uur - Het Federal Bureau of Investigations (FBI) zal zijn Virtual Case File-project nooit afronden. Dat concludeert het 'inspector general office' van het Amerikaanse ministerie van justitie in een concept-rapport dat aan de FBI is gestuurd. De inhoud van dat rapport is wereldkundig gemaakt door het Amerikaanse Government Computer News. De FBI heeft de ontvangst van het rapport bevestigd, maar kon nog geen commentaar leveren op de inhoud ervan.

Het concept-rapport stelt onomwonden dat de Virtual Case File-toepassing, waar nu nog aan gewerkt wordt, nooit in de behoeften van de FBI zal voldoen. Er bestaat geen duidelijke planning voor het afronden van het project, en er is dan ook geen uitzicht op het voltooien van het project, stelt de interne rekenkamer van het ministerie van justitie.

Bovendien constateren de onderzoekers dat de FBI inmiddels bezig is met de ontwikkeling van een nieuw systeem voor het vastleggen en distribueren van gegevens over onderzoeken naar criminele zaken en activiteiten. Ze achten het uitermate onwaarschijnlijk dat al ontwikkelde tussen- en deelproducten van het Virtual Case File-project hun weg zullen vinden naar dit Federal Investigative Case Management-systeem (FICMS). Een uitzondering maakt het rapport voor de functionele specificaties: het Virtual Case File-project heeft de FBI wel geholpen om die specificaties helder op het netvlies te krijgen.

Sinds de start van het Virtual Case File-project in de zomer van 2001 heeft de FBI 170 miljoen dollar aan het systeem gespendeerd. (Jelle Wijkstra)