maandag, januari 10, 2005

Update voor Windows: drie lekken


Patches voor kritieke lekken:

Microsoft komt morgen met patches voor drie kritieke lekken in het Windows XP. De pleisters maken deel uit van het maandelijkse rondje updates voor het besturingssysteem.

In overeenstemming met het nieuwe, twee maand oude waarschuwingssysteem voor updates, geeft Microsoft nu enkele dagen van tevoren hoeveel lekken gedicht worden en hoe ernstig de beveiligingsproblemen zijn. Het bedrijf wil niet kwijt welke lekken door de nieuwe patches aangepakt worden.Eind december maakten Chinese veiligheidsexperts drie nieuwe Windows-kwetsbaarheden rechtstreeks wereldkundig, waaronder een bijzonder ernstig lek in Internet Explorer. Ze publiceerden ook meteen de exploit code: code die laat zien hoe hackers van de lekken misbruik kunnen maken. Microsoft was hierdoor ontstemd en klaagde dat het daardoor geen tijd kreeg om voor een oplossing te zorgen.

Het is voorlopig afwachten of de nieuwe pleisterronde deze bewuste lekken dicht. Microsoft was bijzonder spaarzaam met informatie en wou alleen kwijt dat computergebruikers waarschijnlijk hun pc moeten herstarten na het installeren van de patches. Dat gebeurt echter wel vaker bij Windows.

Microsoft, en Internet Explorer in het bijzonder, wordt al een tijdje geplaagd met beveiligingsproblemen. Open-bronbrowser Firefox maakt hiervan handig gebruik om zich als veilig alternatief voor IE te presenteren en snoept stelselmatig marktaandeel af van Microsofts browser.

Met een bijdrage van Robert Lemos, News.com