donderdag, januari 27, 2005

Bush-regering opent jacht op illegale downloaders

P2P-techniek mogelijk strafbaar

De Bush-regering is van plan strenger op te treden tegen de illegale online handel in films en muziek. Daartoe is een verzoek ingediend bij het Amerikaanse Hooggerechtshof, om eerdere uitspraken over illegaal kopiëren te herzien.
Een 21-jaar oude uitspraak van het Hof staat centraal in de zaak, bericht IT-tijdschrif Techweb. In 1984 werd Sony vrijgesproken van inbreuk op auteursrecht door de verkoop van Betamax-videorecorders - toen een splinternieuwe technologie. Film- en televisiemaatschappijen klaagden dat Sony "illegaal kopiëren" mogelijk maakte.

In 1984 werd de techniek vrijgepleit en kon jaren later andere muziek- en videoapparatuur als iPods en digitale videorecorders ongehinderd worden ontwikkeld. In lijn met de Betamax-uitspraak werden online ruilbeurzen vrijgepleit van illegaal gedrag.
Die uitspraak zou - in het licht van moderne technieken om te films en muziek te kopiëren - moeten worden herzien, vindt de regering Bush. Procureur-generaal Paul Clement heeft een verzoek daartoe ingediend omdat "het lijkt dat er groepen zijn die netwerken hebben opgezet met als enig doel het uitwisselen van auteursrechtelijk beschermde muziek en films, zonder daarvoor te betalen."
De zaak draait in eerste instantie om ruilbeurzen als Grokster en Morpheus, die volgens Clement (en een keur aan artiesten) "auteursrechtenschending op ongekende schaal" mogelijk maken.
Opmerkelijke tegenstanders van een verbod op uitwisselingtechnieken als peer-to-peer (P2P) zijn reuzen als Microsoft en America Online.
P2P is op zichzelf een goedaardige technologie, dat zoals veel uitvindingen ook voor illegale praktijken benut kan worden. De vrees bestaat dat een verbod op P2P-techniek de ontwikkelingen van andere "revolutionaire digitale producten" smoort, aldus de internationale standaardengroep IEEE.
Tegelijk vindt de IEEE dat houders van copyright altijd beschermd moeten worden tegen hen die dat auteursrecht opzettelijk schenden. In maart buigt de rechter zich voor het eerst over de rechtszaak tegen Grokster en Morpheus.