vrijdag, juni 18, 2004

E-cardworm werkt zichzelf omhoog in virus toptien

Vrijdag, 18 juni 2004 - Virusexperts zijn verrast door de snelle verspreiding van het e-cardvirus Zafi.B. Bij Trend Micro staat de worm inmiddels op nummer één.
Door Wilbert de Vries


Diverse virusbestrijders hebben het risico van de worm inmiddels verhoogd. De statistieken van Trend Micro liegen er niet om. Binnen een week heeft Zafi.B op Europees niveau de eerste plek veroverd in de lijst met grootste internetdreigingen. In de wereldwijde toptien van Trend Micro staat Zafi.B inmiddels op de derde plek.

Volgens Trend Micro is de verspreiding van de worm vooral in Europa hard gegaan. In Europa alleen al zijn er volgens deze virusbestrijder al ruim 114.000 pc's besmet met deze worm. Wereldwijd staat de teller al bijna op 135.000. Safi.B laat hiermee wormen als Sasser, Sober en diverse Netksy-varianten achter zich.

De snelle verspreiding van Zafi.B, ook wel Erkez-b of Hazafi genoemd, is deels te verklaren door het feit dat het virus in negen verschillende talen is opgesteld, waaronder Nederlands. Zafi.B verleidt internetters met een e-card en verspreidt zich na infectie via mail en p2p-netwerken. Internetters werden hierdoor verrast door een in hun eigen taal opgestelde uitnodiging om een digitale groet te bekijken.

Eerder deze week trok antivirusfabrikant Sophos al aan de bel in verband met de snelle verspreiding van Zafi.B. "Deze worm is goed voor meer dan 60 procent van alle virusmeldingen op onze netwerkmonitors", aldus Graham Cluley van Sophos. "Het is momenteel het meest verspreide virus."