zaterdag, maart 06, 2004

'Virusschrijvers leveren slag'

internet woedt een heuse slag tussen verschillende groepen virusschrijvers. Dat concludeert antivirusspecialist Central Command uit de proliferatie van virussen sinds afgelopen vrijdag, toen de derde variant van Bagle werd losgelaten.

Sindsdien zijn er van Bagle nog acht nieuwe varianten verspreid. De ontwikkelaars van het Netsky-virus, dat bedoeld zegt te zijn om de MyDoom-worm uit te schakelen, hebben in dezelfde tijd drie nieuwe varianten het licht laten zien. De MyDoom-ontwikkelaars hebben daarop gereageerd met een variant die ongevoelig is voor Netsky.

Central Command wordt in zijn mening gesterkt door commentaarregels die in de code van de verschillende virusvarianten zijn aangetroffen. Daarin maken de schrijvers van de virussen elkaar uit voor rotte vis. Anderzijds sluit Central Command niet uit dat het onderling gescheld alleen bedoeld is om te verbloemen dat de virusschrijvers samenwerken. Welk doel ze daarmee zouden hebben – behalve het overbelasten van beheerders en beveiligingsspecialisten door een continue stroom virussen – is echter onduidelijk. (jwy)