zaterdag, maart 06, 2004

Alomtegenwoordige spyware vormt beveiligingsrisico

Ten minste een op de twintig computers met internetverbinding herbergt spyware. Dat melden drie onderzoekers van de University of Washington in Seattle op de nieuwsdienst van NewScientist.

De onderzoekers hebben een programma ontwikkeld om het dataverkeer van vier bekende spyware-programma's (Gator, CyDoor, SaveNow en eZula) te detecteren. Dat programma stelde vast dat 5,1 procent van de meer dan 31.000 computers aan het universiteitsnetwerk een spyware-programma'tje had draaien. Buiten de universiteit zal dat percentage eerder hoger dan lager zijn, redeneren de wetenschappers, omdat de universiteitsbevolking meer ervaring met computers heeft en daardoor minder geneigd zal zijn spuware binnen te laten glippen op zijn computer.

Bij twee van de spyware-programma's ontdekten de wetenschappers bovendien een eenvoudige manier om het programmaatje onder het mom van een update kwaadaardige code te laten importeren. Hoewel die lekken inmiddels gedicht zijn, achten de wetenschappers het waarschijnlijk dat in de toekomst nieuwe mogelijkheden zullen worden ontwikkeld om spyware te misbruiken voor hacking-doeleinden. Door het hoge aantal computers dat spyware draait, vormt dat een ernstige bedreiging voor internet, stellen ze. (jwy)