zaterdag, maart 06, 2004

CIA investeert in startende technologiebedrijven

De CIA investeert jaarlijks 35 miljoen dollar in beginnende technologiebedrijven. Dat meldt de Amerikaanse krant USA Today. De venture capitalist-activiteiten van de Amerikaanse inlichtingendienst worden uitgevoerd door een speciaal daarvoor opgericht bedrijf dat opereert onder de naam In-Q-tel.

De CIA heeft In-Q-Tel opgericht om voor het opsporingswerk nuttige ontwikkelingen op het vlak van informatietechnologie vroegtijdig te signaleren en te stimuleren. Het gaat de CIA daarbij onder andere om vertaalsoftware en data mining-software. Overigens is het niet de bedoeling dat de bedrijven die uitverkoren worden voor een geldinjectie van de CIA, ook louter voor de inlichtingendienst gaan werken. De CIA wil namelijk niet afhankelijk worden van technologie van bedrijven die niet op eigen benen kunnen staan, aldus USA Today.

Of In-Q-Tel geld verdient, is niet bekend. Door USA Today geraadpleegde analisten gaan ervan uit dat dit wel het geval is. 39 Van de 59 bedrijven waar In-Q-Tel ooit in geïnvesteerd heeft, bestaan nog. Daarmee heeft In-Q-tel een beter 'track record' dan veel andere venture capitalists. Het geld dat verdiend wordt, hoeft In-Q-Tel niet terug te storten in de kas van de overheid; dat kan gebruikt worden voor nieuwe venture-ondernemingen. (jwy)