vrijdag, juni 11, 2004

Politie arresteert Half-Life 2-hackers

Gamers hielpen dieven vangen
Politiediensten in verschillende landen hebben hackers aangehouden op verdenking van diefstal van de broncode van Half-Life 2. Volgens spelontwikkelaar Valve werden de verdachten opgespoord met de hulp van de gamingwereld. De arrestaties zijn inmiddels bevestigd door de Seattle-afdeling van de Cyber Crime Task Force van de FBI.

Dat de FBI het onderzoek naar de diefstal van de broncode serieus neemt, bleek al in januari van dit jaar. Toen hield de politiedienst samen met de Amerikaanse geheime dienst een huiszoeking bij een verdachte, Chris Toshok. Het is niet bekend of Toshok bij de gearresteerden zit, noch in welke landen de arrestaties plaatsvonden.



De diefstal van de broncode van Half-Life 2 in oktober 2003 zorgde voor veel beroering. Niet alleen omdat het ging om een van de meest langverwachte spellen van de afgelopen jaren; het was vooral de manier waarop de hackers te werk gingen dat opviel. Ze slaagden erin om maandenlang ongezien toegang te krijgen tot het netwerk van de spelontwikkelaars en installeerden zelfs applicaties om de toetsaanslagen van de programmeurs te registeren. De inbraak culmineerde in de diefstal van alle de broncode die tot dat punt was ontwikkeld.

Het is onduidelijk wat de dieven met het onafgewerkte spel wilden. Misschien deden de hackers het voor de kick, want uiteindelijk is Half-Life 2 een veelbesproken game waar veel gamers op wachten. Een andere mogelijkheid is dat ze met de broncode cheats wilden ontwikkelen. De beveiligingsspecialist Thor Larholm van PivX Solutions vreesde echter dat hun insiderskennis zou dienen om via achterdeuren gevoelige informatie bij gamers te stelen - aangezien Half-Life 2 ook online te spelen zal zijn.

Angst voor juist dit soort misbruik zorgde voor nog meer vertraging en uitstel. Dat was een zware tegenslag voor Vivendi, dat Half-Life 2 uitbrengt. De investeringen voor een spel als HL2 zijn niet mis - en Vivendi zit al in zwaar weer. Verwacht wordt dat Half-Life 2 nu ergens in de zomer zal verschijnen, misschien gelijktijdig met Doom 3 - die andere, meermaals uitgestelde maar niettemin felverwachte, first-person shooter.