woensdag, augustus 17, 2005

Wormvirus schakelt Windows 2000 uit



CNN en New York Times getroffen



Wereldwijd schakelen computers die draaien op Windows 2000 zichzelf zomaar uit. Volgens antivirusbedrijf Trend Micro zijn enkele wormvirussen mogelijk verantwoordelijk voor het probleem, waaronder Zotob, dat afgelopen weekend opdook, en nieuwe varianten van de Rbot-worm.

Deze wormvirussen misbruiken een beveiligingslek in de plug-and-play-functie van Windows 2000. Microsoft gaf vorige week een patch voor dit lek uit, als onderdeel van zijn maandelijkse update. Het bedrijf gaf het lek de hoogste waarschuwingsgraad mee: kritiek. Alleen computers die deze patch nog niet hebben geïnstalleerd, zijn kwetsbaar.


Trend Micro tracht te bepalen of het probleem tot één virusvariant is te herleiden, maar is daar nog niet in geslaagd. Ook Microsoft verricht onderzoek. Het bedrijf vermoedt dat de variant Worm_Rbot.CEQ de bron van alle problemen kan zijn. Het SANS Internet Storm Center, een organisatie die netwerkbedreigingen opspoort, houdt echter Zotob verantwoordelijk.

Welk virussen er nu precies verantwoordelijk is, het lijkt er in elk geval op dat ze het op specifieke organisaties gemunt hebben, en niet op computergebruikers in het algemeen. Zo werden tot nu toe nieuwszender CNN en de redactie van de New York Times getroffen.

De wormvirussen zijn van geïnfecteerde computers te verwijderen met behulp van speciale tools, die diverse antivirusbedrijven hiervoor ter beschikking stellen.

Met een bijdrage van Joris Evers, CNet