woensdag, augustus 17, 2005

Computers kampen met nieuwe virusuitbraak

RIJSWIJK - Een nieuw computervirus dreigt op grote schaal uit te breken. Amerikaanse media, waaronder CNN en The New York Times, maakten dinsdagavond laat het eerst melding van computers die uitvielen en tragere internetverbindingen. Ook grote bedrijven als DaimlerChrylser, UPS en General Electric zouden er last van hebben.

  Computers kampen met nieuwe virusuitbraak


Virusbestrijder McAfee gaf woensdag een viruswaarschuwing met "een zeer hoog risico" af. Dit komt zelden voor, aldus viruskenner M. van Oers van McAfee, die verwacht dat het virus ook een "groot probleem" in Europa gaat worden. Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft eveneens een waarschuwing doen uitgaan.

Het virus, dat verschillende namen heeft meegekregen, maakt gebruik van een lek in het besturingsprogramma Windows 2000 van Microsoft. Computers met Windows XP kunnen echter ook worden getroffen als niet de laatste software is geïnstalleerd, stelt van Oers.

De bedoeling van het virus is om virtuele netwerken van besmette computers op te zetten. Zo gauw het bestandje zich op een computer heeft geïnstalleerd, gaat het op zoek naar tientallen andere computers om verbinding mee te maken. Computergebruikers merken dit aan een tragere internetverbinding. Uiteindelijk willen de netwerken gegevens van computers ontfutselen en reclameuitingen op grote schaal verspreiden.

Van Oers verwacht vooralsnog niet dat het computervirus veel materiële schade oplevert. Hij roept computergebruikers op om de laatste software-updates van Microsoft te installeren, de firewall aan te zetten en antivirussoftware te vernieuwen.