maandag, augustus 22, 2005

'Hackers verwikkeld in botnet-strijd'

Den Haag, 9.27 uur - Leveranciers van beveiligingssoftware zijn er van overtuigd dat hackers momenteel een 'bot battle' uitvechten om de controle over botnets. Dit zijn netwerken van geïnfecteerde systemen die gebruikt worden voor criminele internetactiviteiten.

Panda Software ziet als aanwijziging voor de bot battle dat drie groepen hackers afgelopen week elk een aanval hebben gelanceerd op machines die onder Windows 2000 draaien. Daarbij zijn Zotob.a, -b en –c aan elkaar gerelateerd en vechten zij tegen twee versies van IRCbot en een versie van Zotob en een versie van IRCbot. Alledrie hebben geheel eigen sourcecodes, stelt Panda.

Ook de Britse beveiliger MessageLabs stelt dat het er op lijkt dat diverse partijen strijden om de controle over botnets. Zij zouden zich vooral richten op thuis-pc's; dat zakelijke pc's daarbij ook geraakt worden is voor de hackers slechts bijzaak, volgens MessageLabs. MessageLabs heeft als aanwijzing dat Zotob.f ook code in zich heeft die rivaliserende bot-wormen uitschakelt, zoals Esbot.a, Zotob.b en –d.

Een jaar geleden vochten hackers al een vergelijkbare strijd uit met behulp van de Bagle- en Netsky-wormfamilies. (Tanja de Vrede)