donderdag, juli 07, 2005

FBI slaat voortvluchtige spammer in de boeien




Spamhaus helpt FBI bij klopjacht


Een opmerkelijke samenwerking tussen de FBI en Spamhaus heeft geleid tot de arrestatie van de voortvluchtige spammer Christopher Smith.

Smith werd eind vorige week gearresteerd op de luchthaven van Minneapolis. De FBI arresteerde hem toen hij uit een vliegtuig stapte, dat afkomstig was uit de Dominicaanse Republiek. Smith was naar het exotische vakantieland gevlucht nadat de Amerikaanse autoriteiten eerder dit jaar, in het kader van een onderzoek naar de illegale verkoop van geneesmiddelen via het internet, zijn bezittingen in beslag hadden genomen.

De Amerikaan is geen onbekende voor het anti-spambedrijf Spamhaus. Om zijn illegale medicijnen aan de man te brengen, verstuurde Smith ontelbare spamberichten. "Hij stond in onze toptien van spammers", aldus Steve Linford van Spamhaus. Smith gebruikte onder meer servers in China en Maleisiƫ om zijn illegale handel draaiende te houden. "Smith probeerde op een gegeven moment zelfs de domeinnaam Spamhaus.org.uk te registreren, om via dat adres spam te versturen en de reputatie van ons bedrijf door het slijk te halen", vertelde Linford.

Volgens Linford keerde Smith terug naar de Verenigde Staten omdat hij blijkbaar iets vergeten was. "Hij is gewoon ongelooflijk dom geweest", meent Linford.

Smith wordt onder meer beschuldigd van het illegaal handelen in medicijnen, het bezitten van vervalste documenten en het niet naleven van zijn borgvoorwaarden. Een aanklacht wegens het versturen van spam is er voorlopig niet, maar dat is voor Linford geen probleem:" In de cel is in de cel".

Met een bijdrage van Will Sturgeon, Silicon.com