maandag, juni 13, 2005

Britse superhacker voorlopig op vrije voeten

Beslissing over uitlevering volgt nog

De Britse Gary McKinnon, die door de Amerikaanse justitie als de meest gevaarlijke hacker ter wereld wordt beschouwd, mag tijdelijk zijn cel verlaten. Eind juni beslist de Engelse regering of McKinnon wordt uitgeleverd aan Amerika.

De 39-jarige Gary McKinnon, die opereerde onder de pseudoniem 'Solo', wordt verdacht van verschillende opzienbarende inbraken in computersystemen van de Amerikaanse overheid. Volgens de autoriteiten in de V.S. zou hij onder meer computers van de NASA, het Pentagon en de geheime National Security Agency (NSA) hebben gekraakt.


Daarbij zou hij voor ongeveer een miljoen dollar schade hebben aangericht, onder andere door circa 1.300 gebruikers uit de gehackte systemen te verwijderen. Misschien wel het meest verbazingwekkende is dat de McKinnon soms systemen wist binnen te dringen door wachtwoorden simpelweg te raden.

Als de Britse autoriteiten besluiten om McKinnon uit te leveren, zal hij in de Verenigde Staten terechtstaan. De hacker hangt vijf jaar gevangenisstraf en een zware geldboete boven het hoofd.

De Amerikaanse justitie mag McKinnon dan wel als de gevaarlijkste hacker ooit beschouwen, met een geschatte aangerichte schade van één miljoen dollar, loopt de Brit achter op die andere beruchte hacker, Kevin Mitnick. Mittnick zou voor meer dan 300 miljoen dollar schade hebben aangericht.