donderdag, juni 16, 2005

Hackers kraken beveiliging PSP



Nieuwe firmware moet misbruik voorkomen



Hackers lijken erin geslaagd te zijn de PSP te kraken. Op termijn opent dit de deur naar het afspelen van gepirateerde games op de draagbare console.

De hack die in de afgelopen dagen op het internet circuleerde is evenwel lastig te realiseren. Zo moet er in één beweging een MemoryStick worden verwisseld. En dat is een operatie die mogelijk de console kan beschadigen, wat de hackers ook toegeven.


In essentie maakt de hack het mogelijk niet-herkende, niet-geëncrypteerde applicaties van een MemoryStick uit te voeren. Normaal gesproken is dat niet mogelijk: als beveiliging tegen illegale software draait de PSP alleen officiële software. Alle bestanden zijn bovendien geëncrypteerd en worden in realtime door de PSP ontcijferd.

De hack is bovendien slechts uitvoerbaar bij enkele oudere modellen van de PSP. Zo werkt hij niet bij exemplaren die in de V.S. worden verkocht, en over firmwareversie 1.51 beschikken.

Zelfs in combinatie met de eerder ontdekte methode om spellen van een UMD-schijf naar een MemoryStick te kopiëren, zijn gekraakte versies van games niet te spelen. Om dat te realiseren zijn enkele significante technische doorbraken nodig, zeggen experts. Verder valt te verwachten dat Sony met elke firmware-upgrade de meest recente hacks zal blokkeren.

Op termijn lijkt Sony echter onvermijdelijk het onderspit te delven tegen de hackergemeenschap, net als Microsoft. Dat beveiligde vanaf zijn Xbox vanaf het begin met allerlei stevige hard- en softwarematige ingrepen - en toch wisten hackers deze na verloop van tijd stuk voor stuk te omzeilen.