zaterdag, mei 28, 2005

Dagelijks 172.000 nieuwe zombie-pc's

Besmetting loopt spuigaten uit

Cijfers van spambestrijder CipherTrust leveren een verontrustend beeld op: dagelijks vallen ruim 172.000 computers ten prooi aan aanvallen, en veranderen in willoze zombiemachines. De Amerikaanse overheid komt in actie.

CipherTrust houdt statistieken bij over zombiemachines en de besmettingsgraad loopt flink op: in april werden dagelijks nog 150.000 nieuwe zombies gemeld, het grootste deel is afkomstig uit China, waar veel nieuwe pc's worden aangeschaft.

Adblock
Twintig procent van de nieuwe besmettingen komt uit de Verenigde Staten en vijftien procent uit China. Andere zombies komen uit Europese landen. De (25 landen grote) Europese Unie staat in CipherTrusts ZombieMeter bovenaan met 26 procent aandeel in het aantal actieve zombies.

Zombie-pc's worden door criminelen gebruikt om websites lam te leggen (voor afpersing) of - wat vaker voorkomt - massaal spam te versturen voor klanten die bij reguliere internetaanbieders niet meer aan de bak komen.

Om de overlast tegen te gaan zijn de Amerikaanse Federal Trade Commission en diverse instellingen begonnen met een wereldwijde campange onder de klinkende naam Operation Spam Zombies. Er worden ruim 3000 internetaanbieders en bedrijven aangeschreven met het verzoek besmette machines van het net te koppelen, zolang ze gevaar en overlast opleveren.

Daarnaast formuleert Operation Spam Zombies tips hoe risico's zijn te vermijden en pleit de FTC voor "eenvoudige gereedschappen" die gebruikers kunnen inzetten om hun machine weer uit het zombie-collectief te bevrijden.

Het enorme aantal besmette machines wereldwijd betekent een flinke belasting voor de internetverbindingen en overlast voor vrijwel alle internetgebruikers. Voorzichtige schattingen in maart 2005 spraken nog van zo'n 1 miljoen besmette machines, maar gezien de snelheid waarmee dagelijks nieuwe zombies worden geworven, lijkt dat inmiddels een achterhaald getal.