donderdag, mei 26, 2005

VS sluiten BitTorrent-netwerk af

Den Haag, 10.00 uur - De Amerikaanse autoriteiten hebben een computernetwerk platgelegd waarop illegale kopieën te vinden waren van Revenge of the Sith, de vorige week uitgebrachte laatste episode van de Star Wars-saga. Het gaat om het Elite Torrents-netwerk, dat gebruik maakte van BitTorrent-technologie voor het verspreiden van software en muziek- en filmbestanden onder zijn leden.

Elite Torrent had volgens de autoriteiten meer dan 133.000 deelnemers die gezamenlijk 17.800 filmtitels, muziekstukken en softwarepakketten in de aanbieding hadden. Directe aanleiding voor het ingrijpen was, dat de Star Wars-film al zes uur voor de officiële première op het Elite Torrent-netwerk circuleerde. Revenge of the Sith werd de eerste 24 uur 10.000 maal van het netwerk gedownload.

De autoriteiten namen de belangrijkste server van het netwerk in beslag en deden huiszoeking bij een tiental personen die verdacht worden van betrokkenheid bij het netwerk. Het was de eerste keer dat de autoriteiten optraden tegen mensen die BitTorrent-technolologie gebruiken voor het distribueren van computerbestanden. (Jelle Wijkstra)