zaterdag, mei 28, 2005

CIA simuleert grootschalige hackaanval

Amerikanen vrezen voor digitale Pearl Harbor

De CIA hield deze week een grootschalige oefening om te ontdekken hoe goed Amerika bestand is tegen een online aanval van cyberterroristen. De Amerikanen willen zich met dergelijke oefeningen voorbereiden op een mogelijke digitale 'Pearl Harbor'. De Amerikaanse inlichtingendiensten vrezen vooral voor een internetaanval van een groep als Al-Quada, mogelijk ter ondersteuning van een aanslag.

De CIA-simulatie kreeg de ronkende naam Silent Horizon mee en in totaal namen ongeveer 75 mensen aan de oefening deel. Tijdens de oefening werd een hackaanval gesimuleerd, uitgevoerd door verschillende anti-Amerikaanse groepen, waaronder anti-globalisten.

Ondanks de CIA-oefening is er binnen de inlichtingendiensten geen overeenstemming over het feit dat politieke hackers zo’n groot gevaar vormen. Vlak na de terroristische aanvallen van september 2001 was dat nog wel het geval. Presidentsadviseur Richard Clark omschreef toen het spookbeeld van een elektronische Pearl Harbor - een verwijzing naar de destructieve Japanse verrassingsaanval uit 1942. Clarks voorspellingen leverde hem in 2001 de verantwoordelijkheid op voor het beveiligen van de Amerikaanse internetinfrastructuur. In 2003 werd hij vervangen door een topman van Symantec.

Experts twijfel echter of terreurgroepen over voldoende kennis beschikken om een grootschalige hackaanval uit kunnen voeren. Bruce Schneier, toonaangevend cryptograaf en veiligheidsexpert, gelooft bijvoorbeeld dat terroristen eerder voor 'echte' terreur zullen kiezen. Vorige week bevestigde Brian Nagel, assistent-directeur van de Amerikaanse Geheime Dienst, in een Reuters-interview dat er voorlopig geen link gelegd kan worden tussen terroristen en hackers.