dinsdag, februari 22, 2005

Singapore investeert stevig in cybersecurity

Beveiliging ICT-infrastructuur grote prioriteit


Met een geplande investering van 23 miljoen dollar zet Singapore cybersecurity hoog op de agenda. In de komende drie jaar wil het land zijn best doen om zijn netwerk- en communicatie-infrastructuur te beschermen tegen aanvallen van hackers en terroristen.

HetInfocomm Security Masterplan werd dinsdag geïntroduceerd door het ministerie van defensie van Singapore, dat veel ICT-bedrijven herbergt. Die grote afhankelijkheid van de economie op het internet is dan ook de drijfveer achter de forse investering in cybersecurity.

Centraal staat de oprichting van een National Cyber-threat Monitoring Center, een organisatie die het internet 24 uur per dag in de gaten moet houden. De experts zullen zich onder meer concentreren op wormen, virussen, phishing-fraude en hackaanvallen die een bedreiging vormen voor Singaporese bedrijven en burgers. Volgens gegevens van de overheid is de helft van de inwoners actief op het internet.

Op de lange termijn wil het land ook een benchmark ontwikkelen om de effectiviteit van security-producten te testen.

De 17,7 miljoen euro gaat niet uitsluitend naar de monitoractiviteiten van het centrum, dat met het CERT-team van Singapore gaat samenwerken. Een percentage van het geld wordt verdeeld over verschillende agentschappen van de Singaporese overheid. Ook is er een bedrag gereserveerd voor training en voorlichting.

Met een bijdrage van Eileen Yu, CNet Asia.