woensdag, februari 09, 2005

Val voor spammers groot succes

E-mailadressen als lokkertjes

Project Honeypot, een ambitieus project om spam aan te pakken, gebruikt hi-tech wapens om spammers op te sporen en veroordeeld te krijgen. Centraal staat een digitale wespenval; de honingpot.

Deelnemers aan het project - die dienen te beschikken over eigen, te configureren webruimte - kunnen bij Project Honeypot gratis een stukje software ophalen. Wanneer dit op de webserver is geïnstalleerd, worden op een pagina regelmatig wisselende e-mailadressen getoond. Deze vormen een onweerstaanbaar lokkertje voor spammers, die met speciale software het internet afstruinen op zoek naar bruikbare mailadressen.


Spammers destilleren via deze crawlers mailadressen van potentiële klanten uit websites, fora, reactieformuleren en actieve sites (zoals weblogs). Adressen worden automatisch verzameld en daarna massaal aangeschreven. Wie reageert op spam, bevestigt dat het adres door een mens wordt uitgelezen en krijgt als dank nóg meer spam.

De door Project Honeypot als lokkertje geplaatste - nieuwe en unieke - mailadressen verdwijnen direct nadat ze door een crawler zijn geïndexeerd. Wie zo'n verdwenen adres op een later tijdstip nog steeds gebruikt, is per definitie een spammer.

De servers van Project Honeypot verwerken alle inkomende spam en de organisatie neemt automatisch actie tegen spammers en hun kwaadaardige crawlers. Een notoire spammer, Jeremy Jaynes, werd dankzij Project Honeypot opgespoord, gearresteerd en veroordeeld tot negen jaar cel. Nog niet eerder is een spammer tot zo'n hoge straf veroordeeld. Jaynes verstuurde gemiddeld tien miljoen (!) spamberichten per dag.

Het project, dat nog maar drie maanden actief is, boekt daarmee het eerste succes in een slepende oorlog tussen spammers, eindgebruikers en providers. Voor toekomstige successen wil het project zo veel mogelijk 'honingpotten' realiseren. Geïnteresseerden kunnen zich kosteloos aanmelden via de Project Honeypot-website.