dinsdag, februari 08, 2005

Onkraakbare encryptie stap dichterbij

Versleutelen met licht

Het New Yorkse bedrijf Magiq Technologies brengt dit jaar een nieuwe productlijn op de markt die kwantumbeveiliging aantrekkelijk moet maken voor een groter publiek. Kwantumencryptie geldt als onkraakbaar.

Magiq Technologies zal voor haar nieuwe beveiligingsproducten chips gaan gebruiken van Cavium. Deze zullen een deel van de versleuteling gaan verzorgen die nu nog softwarematig gebeurt. Hierdoor neemt de encryptiesnelheid van de producten sterk toe; dat is nu nog een zwak punt van kwantumversleuteling.

Magiq Technologies en Cavium zullen bovendien beiden voorbeeldontwerpen gaan creeƫren van netwerksystemen en -apparatuur voorzien van kwantumbeveiliging. Magiq verwacht dat netwerkleveranciers de configuraties zullen gebruiken voor hun toekomstige producten. "We hopen dat hierdoor de technologie sneller zal doorbreken", aldus Andy Hammond van Magiq.

Kwantumencryptie maakt gebruik van fotonen, de kleinste basisdeeltjes van licht, om beveiligde gegevens te versturen. De polarisatiefilter van de zender doet de fotonen in een bepaalde richting trillen en stuurt ze naar de ontvanger, die de reeks fotonen eveneens door een filter stuurt. Zender en ontvanger vergelijken voor elke bit de gemeten polarisatierichting en bepalen aan de hand daarvan de encryptiesleutel.

Kwantumbeveiliging steunt sterk op het Onzekerheidsprincipe van Heisenberg, een belangrijk principe in de kwantummechanica, dat stelt dat je niets kunt meten zonder het te veranderen. Wie de verstuurde boodschap probeert af te luisteren, verandert zo de richting van de fotonen en kan dus niets aanvangen met de onderschepte informatie. Dit betekent niet dat kwantumencryptie absoluut onkraakbaar is.

Toch is het onzeker of kwantumbeveiliging ingeburgerd zal raken. Experts wijzen er op dat beveiliging veel meer is dan een haast onkraakbare technologie. "Beveiliging is als een ketting: het is zo sterk als de zwakste schakel. Momenteel is encryptie de sterkste link; de rest - software, netwerken, mensen - is zwakker. Het heeft weinig zin om enkel de sterkste schakel nog sterker te maken," meent Bruce Steiner van Counterpane Internet Security.

Kwantumversleuteling is bovendien een dure aangelegenheid. Magiq verkoopt haar tweedelige oplossing voor 70.000 dollar. Het bedrijf telt hoofdzakelijk overheidsdiensten en universiteiten onder haar klanten. Door samen met Cavium standaarden af te spreken, hoopt het bedrijf de ontwikkelingskosten te doen dalen.

Met een bijdrage van Michael Kanellos, News.com