maandag, februari 14, 2005

Philips ontwikkelt digitale vingeradruk voor bestanden

Films op afstand identificeren

Philips promoot momenteel een techniek om bestanden te voorzien van een unieke vingerafdruk, die rechthebbenden in stelt staat om films of muziek op afstand te identificeren. Hoewel nog niet uitgekristalliseerd, kan het systeem een belangrijk wapen worden in de strijd tegen de illegale ruilhandel in films.

De vingerafdruk is al tijdens de download te controleren, wat betekent dat downloads in een vroegtijdig stadium zijn te blokkeren. Soortgelijke technologie bestaat al voor audiobestanden, nadat oer-ruilplaats Napster in 2001 werd verplicht te filteren op auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Adblock
Het bedrijf Audible Magic ontwikkelde daarna een soortgelijke technologie, die op diverse Amerikaanse universiteiten wordt ingezet om illegaal gekopieerde muziek te lokaliseren. De platenindustrie ziet zulke beveiliging het liefst zo snel mogelijk in ruilsoftware verwerkt.

Veel ruilbeurzen en software als BitTorrent halen bestanden in delen en niet in chronologische volgorde van diverse computers. Een moderne fingerprinting techniek moet desondanks in staat zijn films te herkennen, stelt Ronald Maandonks van Philips Nederland.

Maandonks werkt bij de afdeling die werkt aan automatische herkenning van muziek en films. Hij denkt dat de techniek eind dit jaar of begin 2006 al een stuk verder gevorderd is. "We zijn voorzichtig met voorspellingen over wat en wanneer", aldus Maandonks.

Een nadeel van de fingerprint-techniek is dat deze moet kunnen terugvallen op een database met eerder geregistreerde digitale vingerafdrukken. Om effectief te kunnen zijn, moet die database met miljoenen films en televisieprogramma's worden gevuld.

De filmindustrie zegt de ontwikkelingen met belangstelling te volgen, maar zich voorlopig te richten op het aanbrengen van watermerken, om zo de weg van een illegale kopie te kunnen volgen.

Met een bijdrage van John Borland, CNet