dinsdag, maart 02, 2004

Nieuwe variant Netsky-virus gesignaleerd

Woensdag 25 februari 2004 is een variant van de internetworm Netsky opgedoken. De nieuwe versie, met het achtervoegsel 'C', verspreidt zich net als zijn voorganger Netsky.B via e-mail en lokale netwerken. Dat meldt de Waarschuwingsdienst, een onderdeel van de Nederlandse overheidsdienst Govcert.

Het virus verzamelt op een besmette pc e-mailadressen en gebruikt deze om zichzelf door te sturen naar die adressen. Daarnaast probeert de worm verbindingen op te zetten met andere computers op het bedrijfs- of thuisnetwerk - indien aanwezig - en zich naar die systemen te kopiƫren.

De Waarschuwingsdienst adviseert pc-gebruikers de laatste update van hun antivirussoftware te installeren en vervolgens de computer te controleren op de aanwezigheid van Netsky.C. Verder is het raadzaam alleen e-mail met bijlages te openen indien men het bericht vertrouwt. Een goede firewall, die ook het uitgaande verkeer in de gaten houdt, kan detecteren of een worm contact met andere computers probeert te leggen. (gke)