donderdag, februari 19, 2004

Nieuw e-mailvirus actief in Nederland

Een nieuw computervirus waart sinds gisteren rond. Het e-mailvirus Netsky.B is volgens virusexperts vooral actief in Nederland, waar het woensdagochtend voor het eerst opdook.

Ruim de helft van de meldingen over het nieuwe e-mailprobleem komt uit Nederland, aldus virusexpert M. van Oers van computerbeveiliger Network Associates. "Maar het is een Europees probleem aan het worden, want ook vanuit Zweden, Frankrijk en Engeland hebben we berichten over het virus ontvangen." Woensdagmiddag kwamen ook de eerste meldingen uit de Verenigde Staten binnen.

Netsky.B komt binnen als een e-mail met als koptekst bijvoorbeeld 'hello' of 'read it immediately'. Het virus zoekt op geïnfecteerde systemen naar e-mailadressen en stuurt zichzelf door. Volgens Van Oers veroorzaakt Netsky, net als de meeste zogenoemde e-mailwormen, voornamelijk overlast. "Het is niet zo dat geïnfecteerde systemen door hackers misbruikt kunnen worden."

Virusdatabank Virusalert.nl betitelt Netsky.B als een 'gevaarlijk virus'. Van Oers kan nog geen inschatting maken van de grootte van deze virusuitbraak. "Het verspreidt zich snel. Maar we moeten afwachten welke schaal deze uitbraak bereikt."

Het feit dat Netsky in Nederland voor het eerst is gesignaleerd, betekent volgens Van Oers niet dat het ook hier vandaan komt. (anp)