vrijdag, februari 20, 2004

FBI komt met label tegen piraterij


De Amerikaanse veiligheidsdienst FBI heeft een nieuw anti-piraterijlabel aangekondigd. Het label geeft een duidelijke waarschuwing dat illegaal kopiƫren van muziek, films of software strafbaar is. Hiermee hoopt de FBI de piraterij te kunnen terugdringen.
FBI topman Jana Monroe beloofde verder dat de organisatie meer tijd en geld beschikbaar gaat stellen om piratengroepen op te rollen. Deze belofte deed hij ten overstaan van vertegenwoordigers van de muziek-, software- en filmindustrie tijdens een persbijeenkomst in Los Angeles, aldus CNet.
De aanpak van piraterij staat op de derde plaats van topprioriteiten van de veiligheidsdienst. De hoogste prioriteit heeft terrorisme. Op de tweede plaats staat spionage.
Met de aankondiging van de anti-piraterijlabels geeft de FBI aan dat het de klachten die het de afgelopen jaren vanuit de industrie ontving serieus neemt. Toch focust de organisatie zich meer op grootschalige illegale praktijken. Individuen die zich schuldig maken aan piraterij laat het vooralsnog ongemoeid.
Het waarschuwingslabel zal in verschillende vormen verschijnen. Op videobanden en cd's zal het daadwerkelijk als een label op het product gedrukt worden. Online aangekochte producten zullen daarentegen voorzien zijn van een softwarematig label. De uiteindelijke vorm wordt door de fabrikant bepaald. (WH)