maandag, juni 12, 2006

Pentagon laat oog vallen op social networking websites


New Scientist meldt dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA onderzoek financiert naar informatie die mensen over zichzelf geven op sociale netwerken. Als die gegevens in de toekomst gecombineerd zouden kunnen worden met bijvoorbeeld bank-, aankoop- en eigendomsgegevens zou de NSA in staat zijn om redelijk omvangrijke profielen van personen te maken. Op dit moment zijn die gegevens nog moeilijk met elkaar te combineren door de onverenigbaarheid van de verschillende formaten. In de toekomst ligt dit echter anders; de komst van het semantisch web met zijn RDF-standaard zal het mogelijk maken deze data eenvoudig met elkaar te verbinden.

nsaDe gegevens van de social networking websites zijn in combinatie met afgeluisterde telefoongesprekken een bron van informatie voor de NSA. Men kan nu niet alleen zien welke personen contact met elkaar hebben, maar ook wat gedeelde interesses zijn. Zo zou men bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat een aantal leden van een bepaalde groep vlieglessen volgt. Mensen beseffen vaak niet half hoe onverstandig het is om zoveel informatie over zichzelf prijs te geven. Een sollicitant wordt volgens New Scientist eerst door Google gehaald alvorens voor een gesprek uitgenodigd te worden. Mensen moeten begrijpen dat alle online informatie over hen wordt toegevoegd aan hun Curriculum Vitae.

De NSA heeft nog nergens zijn interesse aangekondigd voor het ontginnen van social networking websites, maar in het onderzoeksverslag 'Semantic Analytics on Social Networks' werd vermeld dat ARDA een van de financiers van het onderzoek was. En laat ARDA nu in het leven zijn geroepen om NSA-geld aan te wenden om de enorme hoeveelheden verzamelde gegevens te combineren. De naam ARDA werd overigens onlangs gewijzigd in Disruptive Technology Office.