donderdag, oktober 27, 2005

Voor het eerst Bittorrent-gebruiker veroordeeld

In Hong Kong heeft een man als eerste een veroordeling naar aanleiding van filesharing via Bittorrent tegen zich uit horen spreken. De 38-jarige werkloze werd veroordeeld wegens copyrightschending nadat hij drie Hollywoodfilms naar Bittorrent-netwerken had geupload. De man, die de usernaam Big Crook bezigde, ontkende de aanklachten. Over twee weken krijgt hij zijn straf te horen; op het vergrijp staat maximaal vier jaar gevangenisstraf en een boete van zeseneenhalf duizend dollar.

De man werd in januari aangehouden door de lokale douanedienst. De autoriteiten in Hong Kong zijn erg ingenomen met de veroordeling; het zou om de eerste succesvolle zaak tegen een p2p-filesharer gaan. De schrik zou er goed inzitten onder filesharingfanaten in Hong Kong; sinds de man werd opgepakt zou het filesharinggehalte met 80 procent zijn gedaald. Ook de media in Hong Kong schrijft positief over de zaak; volgens de South China Morning Post is dit de manier om creativiteit te beschermen en tot bloei te laten komen.

De filmindustrie trekt al langer van leer tegen Bittorrentsites, zo werden in de VS al talloze rechtszaken opgestart tegen gebruikers waarbij gebruik wordt gemaakt van ip-addressen uit de logs van opgedoekte sites. Die zaken hebben echter nog niet tot veroordelingen geleid. Bittorrent staat echter niet uitsluitend negatief in de schijnwerpers van de filmindustrie, zo zijn er initiatieven vanuit Hollywood om de technologie geschikt te maken voor legale verspreiding. In Nederland heeft Brein onlangs aangekondigd ook acties tegen Bittorrentsites te zullen starten.