donderdag, oktober 20, 2005

Verborgen persoonlijke informatie in afdrukken





De code gekraakt








Sommige laserprinters blijken meer af te drukken dan alleen uw Word-document en plaatsen bijna onzichtbare codes op het papier. Een team van de burgerrechtenorganisatie EFF is erin geslaagd de gecodeerde inktstipjes te ontcijferen. Hoewel al langer bekend was dat de fabrikanten in de strijd tegen valsmunters afdrukken markeren, is nu pas duidelijk om welke informatie het gaat.

"We ontdekten dat de stippen een code voor de datum en tijdstip van afdrukken bevatten, samen met het serienummer van de printer", zegt Seth David Schoen. Hij werkt voor de burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF).


De kleine, gele stipjes die sommige kleurenlaserprinters achterlaten op het papier, zijn nauwelijks met het blote oog te zien. Maar volgens de onderzoekers zijn ze te 'lezen' met behulp van een blauwe lamp en een microscoop. Op de EFF-website wordt uitgelegd hoe de stippen zijn op te sporen.

Schoen en zijn medewerkers decodeerden de stippen met behulp van afdrukken die waren ingestuurd door Amerikaanse vrijwilligers. Hoewel de organisatie alleen de code van Xerox kraakte, gelooft EFF dat andere fabrikanten als HP en Canon min of meer dezelfde methode toepassen.

Het bestaan van de gecodeerde informatie wordt niet ontkend. De stippen zouden op verzoek van de Amerikaanse geheime dienst zijn aangebracht in de strijd tegen valsmunterij.

Volgens de EFF is de techniek echter een schending van de burgerrechten. De organisatie vraagt zich af of de stipjes alleen door de politie worden ingelezen in kader van onderzoeken tegen valsmunters, of dat ook andere overheidsdiensten de informatie gebruiken. "Het laat zien dat er achter de schermen deals worden gesloten tussen overheden en technologiebedrijven", aldus EFF-advocaaat Lee Tien. "De logische volgende vraag is: welke stiekeme afspraken zijn er nog meer gemaakt om ons in de gaten te houden?"

Link

1 Comments:

At 8:26 a.m., Anonymous Anoniem said...

Hell, Scoble, read the first comment
I was forced out of my usual reading routine today by some notable failures in the system.
Hi, Nicely done. Take a minute to check out my site ##Hawaii## and I'd appreciate your feedback. Tim

 

Een reactie posten

<< Home