donderdag, oktober 06, 2005

Nieuwe sensor in strijd tegen sluipschutters



Akoestische plaatsbepaling



Een nieuwe sensor moet soldaten op het slagveld een wapen in handen geven tegen sluipschutters. Een prototype van de sensor, die wordt ontwikkeld door iRobot, wist in tests in 94 procent van de gevallen te achterhalen waarvandaan gevuurd werd.

De sensor Redowl (Robot-Enhanced Detection Outpost With Lasers) gebruikt lasers om de herkomst van de klank van een schot te herleiden. Het apparaat heeft ook een 'illuminator', waarmee raketten naar een doel geleid kunnen worden. Redowl is verder voorzien van een warmtesensor, gps, een camera voor infrarood- en daglicht en twee groothoekcamera's.


De score van 94 procent werd behaald bij schoten die van ruim 100 meter afstand werden afgevuurd. "Sluipschutters hebben het voordeel gehad vrijwel onzichtbaar te zijn - wat ze dodelijk maakte op het slagveld en in stedelijk gebied. Dankzij Redowl zijn sluipschutters niet langer onzichtbaar", aldus Joe Dyer van iRobot.

Redowl lijkt op detectie-systemen als ShotSpotter, zoals die de afgelopen jaren bij diverse Amerikaanse steden zijn geïnstalleerd. Dergelijke apparatuur (op basis van een vast netwerk van microfoons) kan wapenvuur detecteren, lokaliseren en de politie waarschuwen. Redowl is echter het eerste systeem dat draagbaar is gemaakt.

Producent iRobot maakt zowel civiele als militaire toepassingen. Bekendste civiele vinding is de Roomba, een geautomatiseerde stofzuiger. Een militaire toepassing die al wordt gebruikt in Irak en Afghanistan is de Packbot: een soort platte robot die, op afstand bestuurd, gevaarlijke verkenningsmissies kan uitvoeren.