donderdag, mei 12, 2005

Onderzoek: Toyota Prius níet gevoelig voor computervirussen

donderdag, 12 mei 2005, 11:56 - Autobezitters kunnen opgelucht ademhalen. Zelfs een auto die is voorzien van een computer, kan niet geïnfecteerd raken met een Bluetooth-virus.

Dat heeft het antivirusbedrijf F-Secure vastgesteld na uitgebreid onderzoek met een door Toyota ter beschikking gestelde Toyota Prius. F-Secure doet verslag van het onderzoek op zijn weblog.

Bij de test probeerden de medewerkers van F-Secure de auto onder meer te besmetten met het Cabir.B- en Cabir.H-virus. Deze virussen verspreiden zich via mobiele telefoons die zijn voorzien van Bluetooth.

"Het kwam niet als een verrassing dat we de auto niet konden besmetten", schrijft F-Secure. "Maar de Prius deed het nog beter dan we hadden verwacht. Het maakte niet uit wat we deden, de auto reageerde in het geheel niet op Bluetooth-verkeer."

De virusbestrijders werden nog wel even op het verkeerde been gezet toen tijdens de testen het systeem van de auto crashte. Zelfs de sloten deden het niet meer. De boordcomputer meldde: "The transmission lock mechanism is abnormal. Park your car on a flat surface, and fully apply the hand brake."

Deze problemen bleken echter niet te zijn veroorzaakt door een virus of Bluetooth-verkeer, maar door een stroomtekort. Alle intensieve onderzoeken van de virusdeskundigen hadden de batterij van de computer uitgeput.

Het onderzoek van F-Secure is een reactie op geruchten die enkele maanden geleden circuleerden. Bluetooth-virussen zouden de boordcomputers van auto's van Lexus/Toyota kunnen infecteren. Een virus zou onder meer gevolgen kunnen hebben voor het navigatiesysteem van de auto's. Toyota ontkende het gevaar destijds al.