maandag, februari 16, 2004

Politie houdt Belgische virusschrijfster aan

Gigabyte riskeert stevige boete
De Belgische virusschrijfster Gigabyte werd afgelopen week door de Brusselse autoriteiten aangehouden voor ondervraging, zo meldt De Morgen. Inmiddels is de 19-jarige informaticastudente weer op vrije voeten, maar er hangt haar wel een stevige gevangenisstraf en minstens 26.000 euro boete boven het hoofd.

Gigabyte, de auteur van verschillende virussen, verwierf bekendheid dankzij interviews in het tijdschrift Humo en de krant De Morgen. De programma's die ze schreef werden niet wijd verspreid en vormden dan ook nooit een ernstige bedreiging voor internetters. Gigabyte heeft altijd verklaard dat de virussen alleen op haar website stonden en nooit door haar werden gedistribueerd. Toch haalden haar creaties in de afgelopen verschillende malen het nieuws.

De studente staat te boek als de auteur van een van de eerste virussen in C#, de nieuwe .Net-taal van Microsoft. Een jaartje na het Sharpei-virus dook Conut op, een 'humoristisch' virus waarin Gigabyte uithaalde naar de Belgische hacker ReDaTtAcK en Sophos-directeur Graham Cluley. De baas van het antivirusbedrijf werd op de korrel genomen omdat hij volgens Gigabyte seksistische opmerkingen had gemaakt. Het virus dwong de gebruiker van een besmette pc om een spel te spelen waarbij kokosnoten naar het hoofd van Cluley en ReDaTtAcK moesten gegooid worden. Des te meer de twee geraakt werden, des te minder bestanden Conut besmette.

Vlak na de jaarwisseling verscheen opnieuw een virus van de hand van Gigabyte, Quis.a geheten. Net als het Conut-virus bevatte dit virus een spelelement, ditmaal in de vorm van een quiz. Die verscheen zodra een pc na besmetting opnieuw werd opgestart. Om gebruikers zo ver te krijgen dat ze vraagstukken probeerden op te lossen, werd beloofd dat het virus bij de juiste antwoorden geen schade zou aanrichten.

Volgens De Morgen riskeert de 19-jarige informaticastudent een celstraf van zes maanden tot drie jaar en een boete van 26.000 tot 100.000 euro. Haar identiteit was de politie al langer bekend, aldus de krant, maar die had tot nu toe nog geen tijd gehad om haar aan te houden. Haar website is inmiddels uit de lucht, maar nog wel te bekijken via de webcache van Google.