maandag, februari 16, 2004

CIA zoekt online naar massavernietigingswapens

Speciaal webformulier voor informanten
De CIA zet het internet in bij zijn speurtocht naar massavernietigingswapens. De Amerikaanse geheime dienst heeft een advertentie geplaatst waarin men om informatie vraagt die kan leiden tot de ontdekking van dergelijk wapentuig.

Daartoe is een veilig webformulier ontwikkeld op de CIA-website, waarmee bezoekers de locatie van massavernietigingswapens, de huidige verblijfplaats van leiders van de Baath-partij en andere ‘relevante informatie’ kunnen onthullen.

De CIA is met name geïnteresseerd in mensen die meer weten van de ‘opslagplaatsen van recente vervaardigde munitie voor chemische en biologische wapens’ en ‘de locatie van chemische en biologische laboratoria’. Verder wil de dienst graag meer te weten komen over ‘ontwerpen voor wapensystemen, militaire orders of andere relevante documenten over biologische en chemische wapens.’

Na de aanslagen van 11 september 2002 is de Amerikaanse regering zich nadrukkelijker op het internet gaan richten. In 2002 introduceerde men het Homeland Security Department, wat de grootste federale reorganisatie behelsde sinds de oprichting van het Ministerie van Defensie in 1947.

Dit nieuwe ministerie gaf de regering verstrekkende bevoegdheden voor het beveiligen van besturingssystemen, hardware en het internet, waaronder webtoezicht door de politie en de mogelijkheid kwaadwillende hackers strenger te straffen (met maximaal levenslang). Verder werd een nationaal coördinatiecentrum voor computer- en netwerkactiviteiten opgericht, en een bedrag van tenminste een half miljard dollar per jaar gereserveerd voor onderzoek naar de binnenlandse veiligheid.

Eerder deze maand diende Bush bij het Congres een begroting van 2,4 biljoen dollar in, waarvan een groot deel ten goede zou moeten komen aan informatietechnologie en het bestrijden van computercriminaliteit. In zijn begeleidende brief schreef de president dat het geld dat de overheid aan IT besteedt tot 59,8 miljard dollar dient te groeien, ten opzichte van 59,1 miljard over vorig jaar. Liefst 27,4 miljard van de begroting is gereserveerd voor het ministerie van Defensie. Het ministerie van Volksgezondheid krijgt van Bush 5 miljard, Homeland Security zou mogen rekenen op 4,4 miljard dollar.

Met een bijdrage van Declan McCullagh, CNet.