dinsdag, maart 08, 2005

DAS ontraadt gebruik Internet-Explorer

Den Haag, 10.40 uur - Rechtsbijstandverzekeraar DAS signaleert een toename van het aantal zaken over internetfraude. Ook ziet DAS een verschuiving in de technieken die worden gebruikt om de internetgebruiker geld uit de zak te kloppen. Veel trucs zouden berusten op zwaktes in Internet Explorer. DAS raadt z'n klanten dan ook aan een andere browser te gebruiken.

Het meest voorkomend is de zogeheten inbelfraude: na het aanklikken van een pop-up komt er software de computer in (een dialer), die de computer laat inbellen met een peperduur 0900-nummer van de oplichter. Steeds vaker wordt daartoe gebruik gemaakt van nummers in het buitenland (Tuvalu en Diega Garcia).

Een groot aantal zaken die bij DAS binnen komen, hebben te maken met kinderen. Zij maken gebruik van een website waar je 'gratis' je eigen website op kunt bouwen. Vaak wordt niet of onduidelijk vermeld dat er meteen sprake is van een jaarbonnement, tenzij expliciet wordt opgezegd. Weken later ontvangen ouders facturen voor het abonnementsgeld van 20 euro per maand. Op dat moment is de wettelijke bedenktijd om een overeenkomst te vernietigen, allang verstreken.

Betrekkelijk nieuw zijn ook de zaken waarin een bedrijven gratis dvd's aanbieden via internet. Consumenten bestellen deze dvd's, en ontvangen ze ook per post. Pas na een jaar valt er een brief op de mat waarin het bedrijf vraagt om een bedrag van 560 euro, zijnde abonnements- en aanmaningskosten. Ook hier is dan de bedenktijd allang verstreken.

Veel zaken betreffen internetsites waarop gratis kan worden gechat. Consumenten melden zich aan voor de gratis proeftermijn en maken gebruik van de dienst. Na afloop van de gratis proeftermijn, melden zij zich niet aan voor een contract. Na maanden ontvangt de consument toch een rekening van gemiddeld circa 500 euro. In de voorwaarden op internet zou te lezen zijn dat de proefperiode automatisch wordt omgezet naar een jaarcontract.

DAS waarschuwt dat het is vaak moeilijk om te achterhalen is wie de eigenaren van deze louche websites zijn. En als ze al achterhaald kunnen worden, is een juridisch verweer niet eenvoudig. Ze raadt aan de 0900-nummers door KPN te laten blokkeren, de firewall zo in te stellen dat pop-ups worden tegengehouden en in plaats van Internet Explorer een andere browser te gebruiken, want tot nu toe komen al deze zaken via Internet Explorer binnen. (Rolf Zaal)