dinsdag, april 05, 2005

Hacker uit Soest pikte tekeningen Pentagon

SOEST - Drie jaar lang leefde een 21-jarige computerhacker uit Soest in angst dat hij zou worden uitgeleverd aan justitie in Amerika. Dat bleek gisteren bij de zitting van de politierechter in Utrecht. Daar verscheen de hacker omdat hij van een Amerikaans bouwbedrijf geheime bouwtekeningen van het Pentagon wist te stelen.

,,Ik testte in die tijd de beveiliging van bedrijven", vertelde de verdachte aan rechter P. Bender. Na de vondst van de tekeningen stuurde hij aan het Amerikaanse bedrijf een e-mail met een aanbod om de beveiliging te verbeteren. Het bouwbedrijf uit St. Louis ging daar ook op in. De verdachte schreef een rapport en stuurde ook een rekening, maar hij kreeg nooit een cent betaald.

In plaats daarvan kreeg hij de Amersfoortse politie op zijn dak die op verzoek van de FBI een onderzoek had ingesteld. De politie viel binnen op de Leusdense werkplek van de verdachte.

Daar werd alles in beslag genomen en bleek dat de bouwtekeningen op de harde schijf stonden. Hij was niet van plan geweest om ze te verkopen, vertelde de verdachte. Hij had die tekeningen opgeslagen om te bewijzen dat hij ze ook echt had.

Officier van justitie I. Hage begreep dat het kraken van computers heel spannend kan zijn. Maar ze benadrukte dat hackers grote schade kunnen aanrichten. Ze wees erop wat er had kunnen gebeuren wanneer deze tekeningen in verkeerde handen waren gevallen.Zij eiste tegen de verdachte 120 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Raadsman R. Krul vond het kwalijk dat een bedrijf zulk gevoelig materiaal gewoon op de server heeft staan. Hij benadrukte dat de Soester inmiddels de zorg heeft voor een gezin en heel lang heel bang is geweest om uitgeleverd te worden. Rechter Bender woog ook mee dat de verdachte zo eerlijk was geweest op de zitting. De rechter vond het daarom niet nodig om een voorwaardelijke celstraf op te leggen. Hij hield het bij 120 uur werkstraf waarvan de helft voorwaardelijk.


zaterdag 02 april 2005